Persbericht DvhN: volgorde partijen definitief, ChristenUnie lijst 2

Groepsfoto met lach banner.jpgzaterdag 10 oktober 2020 09:38

Afgelopen maandag moesten de partijen hun kandidatenlijsten inleveren. Die zijn allemaal in orde, liet burgemeester Gerard Beukema van Delfzijl tijdens de zitting weten. Daarmee is de volgorde definitief. Lijst 1: Lokaal Belang Eemsdelta, lijst 2: ChristenUnie en lijst 3: Gemeentebelangen Eemsdelta......

Bij de verkiezingen voor de nieuwe gemeente Eemsdelta kunnen inwoners straks kiezen uit tien politieke partijen. Dat is vrijdagmiddag bekendgemaakt tijdens een zitting van het centraal stembureau in Delfzijl.

De verkiezingen zijn op 18 november in de huidige gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum. Die gaan volgend jaar samen verder als Eemsdelta.

Volgorde is definitief

Afgelopen maandag moesten de partijen hun kandidatenlijsten inleveren. Die zijn allemaal in orde, liet burgemeester Gerard Beukema van Delfzijl tijdens de zitting weten. Als burgemeester van de grootste gemeente is hij voorzitter van het centraal stembureau. Daarmee is de volgorde definitief.

Bij de zitting van het centraal stembureau waren de drie burgemeesters (Engels, Beukema en Wiersma) (Foto: Gemeente Eemsdelta)

Deze partijen doen mee (met deze lijsttrekkers):

 1. Lokaal Belang Eemsdelta (Annalies Usmany)
 2. ChristenUnie (Meindert Joostens)
  IMG_1376.JPG


 3. Gemeentebelangen Eemsdelta (Edward Stulp)
 4. VVD (Eduard Mulder)
 5. PvdA (Bé Schollema)
 6. CDA (Pier Prins)
 7. Seniorenpartij Eemsdelta (Jan Ottens)
 8. GroenLinks (Anneke Knip)
 9. Jongerenpartij Eemsdelta (Mark Pereboom)
 10. D66 (Frank van Niejenhuis)

Bovenstaande volgorde is gekozen op basis van het aantal stemmen dat de partijen kregen bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen van Delfzijl, de grootste gemeente. De Jongerenpartij en D66 zitten niet in de raad van Delfzijl en moesten loten voor de laatste twee plekken.

Lange én korte lijsten

Opvallend is het aantal kandidaten van de partijen. Lokaal Belang Eemsdelta heeft met vijftig verreweg de grootste lijst. Gemeentebelangen Eemsdelta (voorheen Lijst Stulp) is met 27 kandidaten de op één na grootste. D66 heeft met zeven het minste aantal.

Verschillende landelijke politieke partijen lieten eerder al weten niet mee te doen aan de verkiezingen. De SP (drie zetels in Appingedam) en de PVV (voorheen één zetel in Delfzijl) konden niet genoeg geschikte kandidaten vinden. Forum voor Democratie focust naast de grote steden vooral op de landelijke en provinciale politiek.

De nieuwe gemeente Eemsdelta start op 1 januari 2021.

Geschreven door Martin Drent, verslaggever van
het Dagblad van het Noorden

foto burgemeesters: gemeente Eemsdelta
foto Meindert Joostens: Jan van Heerde

Hier kun je kennismaken met de eerste zes kandidaten van de ChristenUnie Eemsdelta.

« Terug