Raadsvergadering 27 januari 2020 Het Lopster Dorpenprogramma

dpr[.JPGdinsdag 28 januari 2020 12:52

Een programma van, voor en door de inwoners van de 17 dorpen in de gemeente Loppersum! Het Lopster dorpenprogramma hebben we samen met de inwoners gemaakt, en zal ook gezamenlijk worden uitgevoerd. We hebben het gevuld met oplossingen, acties en projecten. Met dit programma kunnen we bouwen aan een toekomst!...

Leefbaarheid begint met een goede woning. De verzilverlening biedt een extra mogelijkheid (57+) om comfortabeler en duurzamer te maken ook als je zelf de middelen niet direct hebt. Een goede zaak alleen bestaat er wel enige zorg over de financiële risico's voor de gemeente. Inzet van de overwaarde voor woningverbetering. En aflossing pas bij verkoop. Maar we hebben ervaren dat de overwaarde wel kan verdampen bij het inzakken van de woningmarkt. Waardoor de verzilverlening ”onder water” kan komen te staan. Daarom graag wel een goede financiële inbedding via SVN zoals bijv. bij de blijverslening ook is gebeurd.

Bij "samen zorgen" graag een goede afstemming en samenwerking met de Zorgcoöperaties. Er word door vrijwilligers al veel zorg verleend, afstemming van professionele- en vrijwilligers zorg zou zo beter kunnen. Bijvoorbeeld door een gezamenlijk zorgloket in de dorpen. Zo kan noaberschap meer handen en voeten worden gegeven door de kwaliteit van de professionele zorg te combineren met de graag uitgestoken handen en voeten van de vrijwilligers op het dorp.

Energiecoöperaties zijn al hard bezig met samen verduurzamen. Initiatieven die door hen worden genomen vragen niet alleen om een goede medewerking en facilitering door de gemeente maar ook om financiële stimuleringsregelingen om nieuwe plannen en technieken een goede kans te geven. Geef niet alleen het warmtenet maar die andere initiatieven een goede stimulans op deze wijze.

Veel moet nog verder uitgewerkt, maar in het Dorpenprogramma staan er goede aanzetten voor. Voor ons blijft belangrijk om de dorpen -lees inwoners- er bij te blijven betrekken. Ideeën zijn aangedragen, nu vooral ook zaak om initiatieven te stimuleren en te faciliteren zowel nu in Loppersum als straks in Eemsdelta.

« Terug

Archief > 2020

december

november

oktober

september

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari