De dorpen in: 'Wat is er nodig om goed te kunnen leven?'

Logo_aanschuiven in___.pngdinsdag 20 augustus 2019 13:47

De samenleving verandert. Inwoners, dorpen en organisaties zijn volop in beweging met diverse initiatieven. We zien ontzettend veel energie in de dorpen op het gebied van leefbaarheid en zorg. Dit willen we faciliteren en stimuleren...

Sterke dorpen met gelukkige inwoners! Met dit doel (deze 'eindbestemming') zijn medewerkers van diverse welzijnsorganisaties en de gemeente Loppersum eind 2018 begonnen aan een ontdekkingsreis. Al wandelend kriskras door de gemeente, met bijzondere ontmoetingen en mooie verhalen als gevolg. De samenleving verandert. Inwoners, dorpen en organisaties zijn volop in beweging met diverse initiatieven. We zien ontzettend veel energie in de dorpen op het gebied van leefbaarheid en zorg. Dit willen we faciliteren en stimuleren. Eén van de wandelaars is John Wieringa van Zorg coöperatie Loppersum. Hij wandelde onder andere naar Middelstum. "Onderweg waren we even te gast bij de werkplaats voor mensen die in de reguliere werksituaties buiten de boot vallen. Wat me daar opviel is de goede ontspannen sfeer, de kwaliteit van het werk en het plezier van de mensen in wat ze maken."

Aanschuiven in…

Een volgend deel van de ontdekkingsreis rijden we in een Mercedesbusje uit 1974 met de naam Neef Herbert. In mei, juni, augustus en september 2019 gaan we onder de naam "Aanschuiven in…" de zeventien dorpen van de gemeente Loppersum in. We komen als tijdelijke gasten met dit kampeerbusje naar de dorpen toe om te kijken of we samen met inwoners iets voor het dorp kunnen betekenen. Wat leeft er? Wat is er nodig? Hoe kunnen we dat voor elkaar krijgen? Dé vraag die we inwoners willen stellen is wat heb je nodig om goed te kunnen leven? Daarbij mag groots gedroomd en gedacht worden. De ideeën worden o.a. gebruikt voor het opstellen van een programma-aanvraag die wordt ingediend bij het Nationaal Programma Groningen (NPG). Het NPG moet ervoor zorgen dat Groningen een toekomstbestendig en leefbaar gebied blijft met behoud van de eigen identiteit waar het goed wonen, werken en recreëren is.

Iedereen is welkom bij Neef Herbert voor een kopje koffie, een gezellig praatje, met vragen, met zorgen, met leuke ideeën, of gewoon omdat je even wilt kijken wat we daar nou aan het doen zijn. We zijn een aantal dagen of dagdelen in de dorpen. We willen luisteren, praten en vooral ook dóen. Om zoveel mogelijk inwoners te betrekken organiseren we diverse activiteiten zoals bijvoorbeeld een bezoek van de rijdende popschool en sportworkshops.Tegelijk willen we voldoende ruimte in de agenda vrijhouden voor spontane initiatieven en afspraken. Wie wij zijn? Allemaal verschillende, betrokken mensen. Mensen die zich dagelijks bezig houden met de leefbaarheid en gezondheid van mensen.

Naar alle Lopster dorpen

Neef Herbert is al in Middelstum, Garrelsweer, Zeerijp en Stedum geweest. In augustus 2019 gaat Neef Herbert opnieuw op pad. Het reisschema ziet er als volgt uit:

Dorp Datum Tijdstip Locatie
't Zandt Dinsdag 20 en woensdag 21 augustus 10.00 - 17.00 uur Dorpshuis (Hoofdstraat 111)
Westerwijtwerd Donderdag 22 augustus 13.00 - 17.00 uur Dorpshuis (Palenweg 1)
Toornwerd Vrijdag 30 augustus 19.00 - 22.00 uur Dorpsschuur (adres volgt)
Eenum Zaterdag 31 augustus 16.00 - 18.00 uur Dorpshuis (Schansweg 2A)
Garsthuizen/Startenhuizen Woensdag 4 september 10.00 - 12.00 uur Dorpshuis (Smydingheweg 3)
Zijldijk Woensdag 4 september 13.00 - 17.00 uur Dorpshuis (Fivelweg 49)
Leermens Donderdag 5 september 13.00 - 17.00 uur Dorpshuis (Wierdeweg 14)
Huizinge Vrijdag 6 september 12.00 - 14.30 uur Locatie volgt
Westeremden Vrijdag 6 september 15.00 - 18.00 uur Locatie volgt
Wirdum Dinsdag 10 september 19.00 - 21.00 uur Dorpshuis (Swichumerdyk 1)
Oosterwijtwerd Woensdag 11 september 15.00 - 20.00 uur Dorpsplein
Loppersum Woensdag 18 t/m vrijdag 20 september 12.00 - 17.00 uur Henk Zigtermanplein

"Aanschuiven in…" is een initiatief van de gemeente Loppersum, maar we werken vooral en zoveel mogelijk sámen met Stichting Welzijn en Dienstverlening, Healthy Ageing Network Northern Netherlands, woningcorporaties, dorpshuizen, dorpsverenigingen, dorpsbelangen, Vereniging Groninger Dorpen en iedereen die zich inzet voor sterke dorpen met gelukkige inwoners. Geïnteresseerde partijen zijn van harte welkom om ook mee te doen.

« Terug

Archief > 2019

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari