Raad 2 juli 2018 Jaarstukken en begroting 2019 van de VKB

vkb-logomaandag 02 juli 2018 22:27

De fractie van de ChristenUnie is van mening dat het rentepercentage van 11,7% te hoog is met betrekking tot het doel van de financiering, namelijk zo snel mogelijk van je schulden afkomen. Dit percentage moet omlaag.....

We zijn het over één ding allemaal eens, zelfs de directie van de Gemeenschappelijke regeling Volkskredietbank Noord-Oost Groningen, kortweg de VKB. De VKB, bij monde van directeur Annelies Kleve: “De VKB ziet qua innovatie de meeste ruimte op het gebied van vroegsignalering en preventie.
Een open deur, waar we ons voor de volle 100% voor moeten blijven inzetten. Preventie daar waar mogelijk, en zo vroeg mogelijk. Mobielbankieren is een hot item geworden, ook voor de jeugd. Aankopen doen is nog nooit zo makkelijk geweest. Onverstandige aankopen meegerekend…..

Voor de volle 100% inzetten, maar dat geldt niet voor de rentepercentages die nog steeds gevraagd worden bij kredietverlening zonder borgstelling c.q. zekerheid, zoals de Persoonlijke lening (PL) en het Saneringskrediet (SK). Evenals vele andere partijen is ook de fractie van de ChristenUnie van mening dat het rentepercentage van 11,7% te hoog is met betrekking tot het doel van de financiering, namelijk zo snel mogelijk van je schulden afkomen. We hebben overigens begrepen dat ook Delfzijl en Appingedam deze rentepercentages wil verlagen. Een voorstel hiertoe aan de VKB -met daarbij de financiële consequenties- zou uiterlijk in mei 2018 bekend worden.

Mevrouw de voorzitter, de fractie van de ChristenUnie heeft hier twee vragen over:

  1. Wat is de stand van zaken met betrekking tot het voorstel om het rentepercentage voor PL en SK te verlagen?
  2. Is het een idee dat de VKB twee nieuwe pakketten introduceert.
    Namelijk het DAL-krediet PL en SK, waarin andere, lagere tarieven gelden? Wij vinden, nu gelijk regelen ook in verband met de aanstaande herindeling.

Zoals bekend is Beschermingsbewind geen standaard product meer van de VKB en is uitbesteed aan de veel duurdere andere instanties. In noodgevallen kan onze gemeente de inwoners financieel bijstaan vanuit de Bijstandswet. Onze fractie had hier zo zijn bedenkingen over. Graag horen we van de wethouder of hij onze zorgen hieromtrent kan wegnemen.

Deze bijdrage van Jan van Heerde is hier terug te luisteren, evenals de reactie van plv. wethouder Pier Prins.

« Terug

Reacties op 'Raad 2 juli 2018 Jaarstukken en begroting 2019 van de VKB'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2018

december

november

oktober

september

juli

juni

mei

maart

februari

januari