Raad 5 maart 2018 Cultureel erfgoed Loppersum

Hoofdstraat Stedum autodonderdag 08 maart 2018 19:10

Met deze voorstellen wordt een goede eerste stap gezet. Enerzijds geeft het de eigenaar een steun in de rug om aan te blijven sturen op behoud en versterking van zijn prachtig karakteristieke pand. Tegelijk blijft de eigenaar baas (bewoner) in zijn eigen huis. en dat was ook de bedoeling, met name bij bedrijfspanden. We zijn op de goede weg....

De gebouwen in onze dorpen geven een stukje weer van de rijke geschiedenis van het gebied. En daar moeten we zuinig op zijn, dat beseffen we des te meer als veel afbraak dreigt door de gevolgen van de aardbevingen. tegelijk zijn het gebouwen die als huisvesting dienen of ook als bedrijfspand een functie hebben. Er moet ook in geleefd gewerkt en verdiend worden. En juist bij bedrijven vraagt dat laatste ook om een stuk functionaliteit. Ze moeten mee kunnen groeien met het bedrijf.

Met deze voorstellen wordt een goede eerste stap gezet. Enerzijds geeft het de eigenaar een steun in de rug om aan te blijven sturen op behoud en versterking van zijn prachtig karakteristieke pand. Tegelijk blijft de eigenaar baas (bewoner) in zijn eigen huis. en dat was ook de bedoeling, met name bij bedrijfspanden. We zijn op de goede weg, maar het blijft nog steeds ook pionieren, want veel is nog niet duidelijk. Bijvoorbeeld moet er meer en vaker gekozen worden voor een gemeentelijk monument om ook de binnenkant beter te beschermen. Goed in ieder geval dat de mogelijkheid er is. Een lastige afweging voor de eigenaar.

Zomaar slopen mag in ieder geval niet. Alleen sloop bij een goed ingepast plan. Bij een oud pand een lastige afweging voor de eigenaar. Tegelijk blijft weer de verantwoordelijkheid hiervoor ook terecht bij hem als eigenaar liggen, en kan via maatwerkoverleg naar een goede oplossing worden gezocht. We zijn goed op weg, veel is nog onduidelijk, maar er licht nu een kader waarin een goed evenwicht zichtbaar is. Veel is ook nog niet duidelijk.

  1. Staan er te veel of te weinig panden op?
  2. Is de bescherming voldoende?
  3. Moeten eigenaren meer tegemoet worden gekomen in de kosten van instandhouding?

In het plan zit gelukkig ruimte om hier ook in de toekomst flexibel mee om te gaan.

We kunnen daarom instemmen.

Het lijkt ons echter goed om alle bewoners zorgvuldig te blijven informeren over de mogelijkheden van gemeentelijk monument, toe of afvoeren van de lijst en de opzet van maatwerkoverleg. Dan kan de eigenaar ook geholpen worden bij het maken van de goede beslissing.

Deze bijdrage is van Bé Prins en is hier terug te luisteren, met de reacties van wethouder Pier Prins.

« Terug

Reacties op 'Raad 5 maart 2018 Cultureel erfgoed Loppersum'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2018

december

november

oktober

september

juli

juni

mei

maart

februari

januari