Raad 25 september 2017 Inning afvalstoffenheffing Diftar

platcic CAM00040 bannerdinsdag 26 september 2017 10:48

Tja voorzitter, zo gaat dat tegenwoordig. Je wilt graag iets, dat voor onze burgers en de gemeente het beste is. Maar, juridisch mag het dan weer niet. We zullen maar zeggen “foutje, bedankt”. Corrigeren, informeren en weer door… met het scheiden van afval. Want daar veranderd niets aan!

Opvallend is dat er de laatste tijd veel en vaak over de gevolgen van het weggooien van plastic wordt geschreven en gediscussieerd. De plasticsoep in de oceanen wordt nu nog alleen maar groter. We hebben er in deze raad al eerder voor gepleit en herhalen hier het standpunt van de ChristenUnie nog maar eens:
Ga statiegeld invoeren voor kleine flesjes en blikjes. We weten dat we hier niet over gaan, maar we vragen u om dit met uw contacten in Den Haag “gewoon” mee te nemen, doen wij trouwens ook. In dit kader zijn we dan ook blij dat vorige week het Centraal Plan Bureau heeft geadviseerd om uitbreiding van het statiegeldsysteem. Zij melden dat 90% van het kunststof zwerfafval bestaat uit verpakkingen…….

Even terug naar deze wijziging en de gevolgen voor onze inwoners. Bij het voorstel tot invoering van Diftar hebben we de wethouder o.a. gevraagd om : “voor januari 2018 per huishouding aan te geven wat de verandering voor de betreffende huishouding zou betekenen bij ongewijzigde aanbieding van afval en invoering Diftar.”
Wethouder Schollema heeft toen toegezegd om dit te onderzoeken, inclusief een financieel plaatje.
Een reden te meer -lijkt ons- om deze wijziging inclusief de financiële gevolgen vóór, en met ieder huishouden in onze gemeente te delen.
Dit sluit voor een deel aan bij de vragen van de inspreekster van vanavond, mevrouw v.d. Werf namens Vereniging Dorpsbelangen Oosterwijtwerd.

Dank u wel.

Reactie van wethouder Schollema:
Er is een communicatieplan opgesteld om onze inwoners te informeren, Er zal huis-aan-huis een informatiepakket worden bezorgd. Ook wordt het mogelijk gemaakt om in te loggen met uw Digid-code. Zo kunt u realtime gegevens rond uw ingeleverde afval bekijken.

Het verzoek van de ChristenUnie zit in het communicatiepakket!!

Mochten er door de wijziging financiële problemen ontstaan bij onze inwoner, dan zal dit samen met de inwoner worden besproken en naar een oplossing worden gezocht.

Bijdrage van Jan van Heerde, is hier ook terug te luisteren.

« Terug

Reacties op 'Raad 25 september 2017 Inning afvalstoffenheffing Diftar'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.