Vragen aan college B&W over mijnbouwschadeherstel (niet) door lokale bedrijven

IMG_6913donderdag 16 februari 2017 17:25

Zowel de fractie van de ChristenUnie in de Gemeente Loppersum als wel de ChristenUnie op provinciaal niveau hebben we steeds gezegd dat de lokale bedrijven/aannemers de herstelwerkzaamheden als gevolg van schade door gaswinning (mijnbouwschade) moeten uitvoeren....

.....immers veel lokale aannemers hebben hoge kosten moeten maken om te werken met gecertifieerd personeel. En uiteraard voor het behoud van de werkgelegenheid in onze regio. Onze mening dat de huiseigenaar uiteindelijk bepaalt wie de reparatie mag uitvoeren hebben we meerdere malen in de Gemeenteraad gedeeld. Zie hiervoor ook elders op onze website:
Raad 26 september 2016 Tekst: http://bit.ly/2ktsYaN Geluid: http://bit.ly/2kzcq3A
Raad 7 november 2016 Tekst: http://bit.ly/2ly4i1y Geluid: http://bit.ly/2ly7lGY
Raad 30 januari 2017 Tekst: http://bit.ly/2ktvHRg Geluid:  http://bit.ly/2kP2KAb

In  een “brandmail” van een lokale aannemer (ook namens de Verenigde Bouwondernemers Groningen kortweg: VBOGroningen) kunt u meelezen dat er op het vlak van “gunning” gemene spelletjes worden gespeeld. Mogelijk met verstrekkende gevolgen..... Om die reden hebben we dan ook vragen aan het college van Burgemeester en Wethouders gesteld. De vragen vindt u in de documenten hieronder.

Een deel uit de betreffende mails:
"De lokale aannemers hebben een goede relatie met hun klanten. Zij benadrukken de toezegging vanuit het Centrum Veilig Wonen (CVW) dat iedere bewoner de keuze heeft om zijn eigen aannemer het werk te laten doen.
En dat gebeurt ook nog steeds, echter onder toeziend oog van een door het CVW aangewezen hoofdaannemer. (...). Deze bepaalt ook de prijs. De lokale aannemer maakt op verzoek van de bewoner en de hoofdaannemer een offerte voor het plan van aanpak. De hoofdaannemer zet hier vervolgens een forse opslag overheen.(....) Sinds kort legt de hoofdaannemer daar een eigen begroting naast. Deze is uiteraard lager dan de begroting van de lokale aannemer inclusief opslag van de hoofdaannemer. Vervolgens krijgt de bewoner/eigenaar te horen dat de door hen aangedragen "huisaannemer " te duur is. Staan zij erop dat de eigen aannemer het werk uitvoert, dan moeten ze het prijsverschil bijleggen. Zo kan het zijn dat je zomaar een steiger bij een woning ziet staan, waarvan je als lokale aannemer in afwachting was van een reactie op de uitgebrachte offerte. En zo zie je projecten waar je soms al 3 jaar , samen met de bewoner mee bezig bent en wat tijd en geld gekost heeft, door een grote aannemer van buitenaf opgepakt worden zonder er iets over te horen. Omdat niemand weet wat er met hun woning gaat gebeuren , laat ook niemand meer een verbouwing of uitbreiding doen. Het werk hier in de regio is voor de lokale aannemer nagenoeg stil komen te liggen. Voor hun werknemers betekent dit dat ze op zoek moeten naar een andere baan."

Voorbeeld uit de praktijk van een lokale aannemer:
"Al een paar jaar zijn we (lokale aanmeer) bezig met de woning van Vos*. Tijdens het herstellen van de schade constateerden wij dat er meer en ook gevaarlijker schade aan de woning zat dan in het rapport stond vermeld. Wij hebben hiervan melding gemaakt bij het CVW omdat het een gevaarlijk situatie betreft! Vervolgens heeft een constructeur een aanvullend advies gegeven voor herstel. Wij konden ons hier niet in vinden omdat de oplossing geen toegevoegde waarde voor de veiligheid zou hebben. Ook dit hebben wij aangekaart! Omdat het een HRBE (High Risk Building Elements) is geworden is Kever* als hoofdaannemer aangewezen. Vos is hier niet gelukkig mee en geeft steeds met nadruk aan dat wij -zijn lokale aannemer- het werk uit moet voeren.

Wij (de lokale aannemer) maken op verzoek van Kever een offerte. Daarbij geven wij aan dat er nog een gedeelte muur vervangen moet worden om een veilige situatie te creëren. We hebben dus een offerte ingeleverd! Op een gegeven moment rij ik langs Vos en zie een bus van Kever staan met een steiger.
Het bloed begint dun te worden! Ik stap uit en maak de opmerking: wij zijn geen partij meer?
Maar dat blijkt niet het geval. Naar aanleiding van mijn opmerkingen wordt er een nader onderzoek ingesteld. Aansluitend maken wij een aangepaste offerte waarop in overleg met Kever wat aanpassingen komen. Dan blijft het stil. Na een aantal keren bellen krijgen we steeds de opmerking: het ligt bij het CVW.
Via een zaken relatie krijg ik de opmerking dat hem is gevraagd om een offerte voor het werk te maken. Hij vraagt in hoeverre wij als bedrijf bij dit project zijn betrokken. Na uitleg geeft hij aan dat dit werk bij ons hoort. Hij gaat geen offerte maken.
Dit jaar nog es weer gebeld naar Kever hoe het er voor staat. Maar nog geen nieuws. Zit nog in het vat. Zal vast niet verzuren.

Tot deze week. Wij krijgen bericht dat Kever het werk gaat uitvoeren! Hun offerte is door het CVW goedgekeurd.(...) Tegelijk een mail van Vos dat hij ook bericht heeft gehad. Kever gaat het werk uitvoeren! Dit is tegen de wil van Vos en tegen de gemaakte afspraken.
Als argument wordt aangegeven dat wij geen offerte hebben ingeleverd. Hoewel wij op 18 november 2016 om 10.49 uur de aangepaste begroting hebben verzonden. Het mailverkeer zit in ons dossier.
Hier wordt opzettelijk aan de wil van de bewoner en de werkgelegenheid voorbij gegaan. Terwijl ik diegene ben die uiteindelijk heeft aangegeven dat het plan van aanpak zoals het lag niet juist was.....

Kever en partner gaan met mijn expertise aan de haal; geven foute informatie aan Vos en lopen vervolgens over iedereen heen om hun eigen werkgelegenheid te creëren.

Dit is onverteerbaar! Temeer omdat bij een ander project van ons hetzelfde gebeurt.
En zo zijn er meer gevallen. Niet alleen bij ons als bedrijf maar ook bij de collega aannemers (VBOGroningen).
Als hier niks aan gebeurd Jan, gaat dit escaleren! De gemoederen worden verhit! De club van ondernemers die zich willen voegen bij onze basisgroep VBOG wordt steeds groter. (inmiddels 80! red.) Totdat er brokken gemaakt worden waar niemand wat aan heeft."

*echte naam bij mij bekend.

Voldoende redenen dus om het collega van B&W hierover te bevragen.

In de documenten hieronder vindt:
1. de vragen die gesteld zijn aan het college B&W
2. info over de VboGroningen

Inmiddels heeft Stieneke van der Graaf, onze kandidaat voor de 2e Kamer verkiezingen #6, hierover vragen gesteld aan het college van GS in Groningen.Zij heeft inmiddels ook al contact gehad met de Vbo-Groningen....
Ook is gisteren in de 2e Kamer door onze woordvoerder Eppo Bruins hiervoor aandacht gevraagd. Hij heeft Minister Kamp verzocht om ook dit onderwerp opnieuw onder de aandacht te brengen bij de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) Hans Alders.

bijdrage Jan van Heerde.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
flyer VBOG3,4 MBapplication/pdfdownload
Vragen aan B&W430,0 kBapplication/pdfdownload

« Terug

Reacties op 'Vragen aan college B&W over mijnbouwschadeherstel (niet) door lokale bedrijven'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.